Tiba sahaja waktu tengahari dan waktu sekolah tamat, biasanya kiri kanan jalan dihiasi dengan tawa kanak-kanak yang riang mengejar loceng motor si penjual aiskrim.
Kepada ibubapa, nanti dulu! Anda tidak lagi perlu menghabiskan wang untuk membeli aiskrim yang mahal-mahal tersebut, malahan tidak berkhasiat pula.
Sebaliknya, jom cuba resepi yang murah, boleh dibuat di rumah ini sebagai satu cara memenuhi masa lapang anak-anak, malah menggalakkan mereka memakan buah-buahan berkhasiat.
Resepi ini adalah satu projek menarik untuk kanak-kanak, dan juga untuk anda! Anda dapat mengasah kreativiti masing-masing (atau anak-anak anda) untuk menghias serta mencorakkan aiskrim masing-masing. Siapa yang tidak gemarkan aiskrim ketika cuaca panas terik, kan? (^_^)v
Bahan-bahan dan Peralatan
* 3 biji pisang yang tidak terlalu masak
* 150 gram cokelat separa manis
* 150 gram cokelat putih
* 3tsp shortening (vegetable fat)
* Sprinkles warna-warni
* Sprinkles cokelat
* 6 batang kayu aiskrim
* Kertas minyak (parchment paper)
* Measuring spoons
* 2 mangkuk kecil
* 2 sudu
* Cutting board
*Resipi untuk 6 batang aiskrim.
Cara-cara
01.Kupas kulit
pisang dan potong pisang kepada dua bahagian. Cucuk kayu aiskrim di
pisang tersebut hingga ke bahagian tengahnya, menjadikannya seperti
aiskrim. Ketepikan "aiskrim-aiskrim" tersebut di atas cutting board atau
piring plastik dan letakkannya di dalam freezer peti sejuk sementara
anda persiapkan bahan-bahan lain. Pisang yang sejuk akan membuatkan
cokelat mengeras lebih cepat.
02.Bentangkan
kertas minyak di atas meja. Sediakan sprinkles. Masukkan cokelat
separa-manis dan 1 1/2 tsp shortening ke dalam sebuah mangkuk. Microwavekan
ia pada kekuatan 100% selama 30 saat. Kemudian, kacau, serta
microwavekan sekali lagi. Ulang untuk kali ketiga, jika perlu, sehingga
cokelat tersebut telah benar-benar cair. Ulangi untuk cokelat putih.
03.Ambil satu
pisang dari dalam freezer (satu persatu). Letakkan di atas kertas minyak
tersebut, dan tuangkan adunan cokelat tadi ke atasnya. Golek-golekkan
pisang tersebut sehingga cokelat telah menyaluti kesemua permukaan
pisang.
04.Hiaskan pisang
tersebut dengan sprinkles yang anda sukai. Gunakan kreativiti anda atau
anak anda untuk menghias pisang tersebut. Pegang pisang tersebut selama
lebih kurang seminit, untuk membiarkan cokelat dan sprinkles tersebut
melekat dengan kukuh. Setelah itu masukkan kembali ke dalam freezer.
05.Kaut/kikiskan/cedok
kembali lebihan cokelat di atas kertas minyak sebentar tadi, dan
masukkan kembali ke dalam mangkuknya. Cairkan semula dengan memasukkan
ke dalam microwave sekali lagi selama 30 saat, jika ia terlalu pekat.
Ulangi langkah-langkah di atas untuk baki pisang yang ada.
Setelah semua pisang telah siap disaluti cokelat dan dihias, masukkan
ke dalam freezer peti sejuk selama 45-60 minit. Selepas itu, boleh
dimakan seperti aiskrim~!
No comments:
Post a Comment